objednat Dárkový poukaz Obdržíte ihned emailem
prohlédnout Nabídku kurzů Vinařského institutu

Základy sommelierství, vína a vinařství v ČR

Kurz doporučujeme všem, kteří s vínem začínají nebo si chtějí utřídit své dosavadní základní znalosti pod vedením špičkového lektora. Jedná se o nejnavštěvovanější kurz Studijního programu SOMMELIER a otvírá dveře do světa vína i k dalšímu studiu.

Obsah kurzu

Praktická část – intenzivní seminář (8 hodin) pod vedením lektora z řad špičkových sommelierů

Lektor s Vámi podrobně projde všechny lekce. Prakticky budete procvičovat degustaci na 15ti vzorcích špičkových vín. Prakticky si vyzkoušíte servis vín včetně dekantace. Snoubení vína a pokrmů si vyzkoušíte s pěti druhy sýrů.

Teoretická část – online skripta a autotesty k procvičení, nastudujete předem z pohodlí domova, skripta Vám zůstávají k dispozici

  1. Lekce – Sommelier – funkce sommeliera, podpora prodeje, tvorba vinného listu
  2. Lekce – Degustace a hodnotící systémy – senzorické hodnocení, hodnotící systémy
  3. Lekce – Snoubení pokrmů a nápojů – pravidla snoubení, skupiny pokrmů, skupiny vín, vzájemné kombinace
  4. Lekce -  Servis vína – teploty podávání, druhy skleniček a karaf, podávání šumivých, bílých, růžových a červených vín
  5. Lekce – Česká republika – historie, současnost, vinařský zákon
  6. Lekce – Česká republika – vinařské oblasti a podpoblasti
  7. Lekce – Česká republika – typické odrůdy

Tím, že budete již teoreticky připraveni, budete vědomosti prohlubovat a lépe si vše zapamatujete.
 

 

Jak probíhá kurz

Kurz je jednodenním intenzivním seminářem (praktickou lekcí) pod vedením našeho lektora z řad špičkových sommelierů.

Na seminář se teoreticky připravíte v klidu domova. Pročtete si studijní materiály, které máte k dispozici ve studijním prostředí. Látku si procvičíte pomocí testů. Přístupy do studijního prostředí obdržíte po zaplacení.

Na kurz tak přicházíte již teoreticky připraveni a můžete se zcela věnovat výkladu lektora, praktickým dovednostem  a degustaci. Je to forma studia, která se osvědčila. Ke skriptům a testům máte kdykoli v budoucnu přístup k osvěžení látky.

Kurz je zakončen závěrečnou zkouškou formou písemného testu.

Po úspěšném složení zkoušky obdržíte Osvědčení o absolvování, podepsané lektorem kurzu, prezidentem Asociace sommelierů ČR a ředitelem Vinařského Institutu. Pokud zkoušku nesložíte, můžete přijít zdarma napsat znovu test na kterýkoli další kurz.

Zkouška není povinná, můžete kurz absolvovat i bez ní.

Součástí kurzu je dvouchodový oběd

 

 

Podívejte se, jak probíhá kurz.

Co vám kurz přinese

Milovníci vína z řad laické veřejnosti získají základní znalosti, které jim pomohou si víno sami či s přáteli lépe vychutnat, budou umět erudovaně  nakoupit  víno jak ve vinotékách, tak v gastronomických zařízeních. Kurz je vstupenkou do světa vína.

Personál gastronomických zařízení a vinoték se naučí víno lépe prezentovat a tím i lépe prodávat. Již po absolvování tohoto základního kurzu získá větší jistotu nejen v prodeji vína, ale také pokrmů, které se s vínem snoubí.

Oběma skupinám absolventů se základním kurzem otevírá brána do světa vína, který se pro ně může stát zdrojem nevšedních zážitků.

Termíny kurzů

anketa

Termíny a místa konání nejbližších kurzů:

Kurzy probíhají celoročně v Praze, Brně, Velkých Pavlovicích a dalších místech ČR. Aktuální termíny a místa jsou vypisovány na tři měsíce dopředu. Pokud se z již objednaného kurzu odhlásíte a vypsaný termín Vám nevyhovuje, vyčkejte na vypsání dalších termínů.

23. 10. 2017 9:00 - 18:00

Počet míst: 30
Termín: 23. 10. 2017 9:00 - 18:00
Místo: Hotel Olšanka, Táboritská 23, Praha

4. 11. 2017 9:00 - 18:00

Počet míst: 30
Termín: 4. 11. 2017 9:00 - 18:00
Místo: Školící centrum Nadace Partnerství, Údolní 33, Brno

9. 12. 2017 9:00 - 18:00

Počet míst: 30
Termín: 9. 12. 2017 9:00 - 18:00
Místo: Penzion André, Pod břehy 565, Velké Pavlovice

Jak se přihlásit

Krok č. 1  Vyberte si termín a místo kurzu.

Krok č. 2 Objednejte kurz.

Krok č. 3  Po zaplacení vám zašleme přihlašovací údaje pro váš studijní účet

Krok č. 4  Pomocí přihlašovacích údajů vstoupíte do svého studijního účtu, zde naleznete skripta k sedmi lekcím, autotesty k procvičení. Můžete se tak v klidu začít připravovat na kurz.

Pokud Vám termín přestane vyhovovat, můžete jej ve svém studijním účtu změnit – bezplatně 14 dnů před kurzem.

Pokud máte dárkový poukaz, kontaktujete manažera vzdělávání (vše je uvedeno na dárkovém poukazu) a ten Vám zašle přihlašovací údaje pro Váš studijní účet a přihlásí vás na vámi požadovaný termín.

Praktické rady

Kurzy Vinařského Institutu absolvovalo více než 3.600 absolventů a proto si vám dovolujeme nabídnout pár odpovědí na časté otázky našich studentů.

Proč se mám připravovat předem ?

Vyplatí se věnovat pár chvil času k pročtení skript a vyzkoušení znalostí pomocí testů (tyto jen pro Vás, nikde se výsledky neukládají). Na samotný kurz s lektorem přicházíte teoreticky připraveni a můžete se plně věnovat praktickým dovednostem a výkladu plnému poznatků z praxe. Znalosti Vám zůstávají ukotveny v paměti na dlouhou dobu. Tato forma studia je vyzkoušená a osvědčila se.

Co když se předem nepřipravím, nestíhám ?

I tuto variantu někteří studenti volí. Absolvují praktickou část kurzu s lektorem, nepíší závěrečnou zkoušku. Potom si prostudují skripta a ověří znalosti pomocí testů a bezplatně absolvují závěrečnou zkoušku na některém z dalších kurzů.

Nechci skládat závěrečnou zkoušku, můžu kurz absolvovat ?

Závěrečná zkouška není povinná. Můžete kurz absolvovat i bez ní. Načerpané znalosti vám nikdo nevezme a samotný kurz pod vedením sommelierských špiček je zážitkem. Skripta Vám zůstávají k dispozici a také přístup do studijního účtu. Nezískáte Osvědčení o absolvování.

Přihlásil jsem se na kurz a termín mně přestal vyhovovat

Ve vašem studijním účtu se přehlásíte na jiný termín (14 dnů dopředu bezplatně, v případě nemoci či nenadálé události vyhovíme s přehlášením bezplatně i v kratší době před kurzem).

Základní cena kurzu je

2 802 bez DPH

(3 390 s DPH)

Pokud jste již zakoupili alespoň jeden kurz, objednejte si tento kurz za balíčkovou cenu přes Váš studijní účet. Balíčková cena kurzu je:

2 521 bez DPH

(3 050 s DPH)

Navíc můžete získat celoroční předplatné časopisu Wine a degustation za 300,-Kč (ušetříte 590,-Kč)

 

Nemusíte se bát obtížnosti vinařských kurzů, není to nic složitého, samozřejmě se můžete na každý sommeliérský kurz předem teoreticky připravit ve studijním prostředí na našem webu.