objednat Dárkový poukaz Obdržíte ihned emailem
prohlédnout Nabídku kurzů Vinařského institutu

Víkendový kurz přímo ve vinařství

Víkendový kurz dává možnost absolvovat dva kurzy v průběhu víkendu přímo ve vyhlášených vinařstvích. V sobotu Základy sommelierství, vína a vinařství ČR a v neděli Réva vinná víno. Součástí kurzu je ubytování, plná penze včetně večeře se snoubením vína a pokrmu a navíc degustace 8-mi vzorků pod vedením sommeliera daného vinařství.. Součástí víkendového pobytu je také prohlídka vinařství enologem společnosti a ukázka vinice.

Obsah kurzu

Součástí kurzu je :

  • kurz Základy sommelierství, vína a vinařství ČR
  • kurz Réva vinná a víno
  •  1 x ubytování v penzionu, nebo hotelu (*** penzion hotelového typu, nebo **** hotel)
  •  1 x snídaně
  •  2 x 2 - chodový oběd
  •  1 x 2 - chodová večeře (snoubení pokrmu a vína) – ke každému chodu degustační vzorek vína
  • degustace 8 vzorků vín s odborným výkladem sommelierem společnosti, neutralizační sousto (pečivo, sýr)
  • exkurze ve vinařství s odborným výkladem enologem společnosti včetně ukázky vinice

Sobota – kurz Základy sommelierství, vína a vinařství ČR

Teoretická část – online skripta a autotesty k procvičení, nastudujete předem z pohodlí domova, skripta Vám zůstávají k dispozici

  1. Lekce – Sommelier – funkce sommeliera, podpora prodeje, tvorba vinného listu
  2. Lekce – Degustace a hodnotící systémy – senzorické hodnocení, hodnotící systémy
  3. .Lekce – Snoubení pokrmů a nápojů – pravidla snoubení, skupiny pokrmů, skupiny vín, vzájemné kombinace
  4.  Lekce -  Servis vína – teploty podávání, druhy skleniček a karaf, podávání šumivých, bílých, růžových a červených vín
  5. .Lekce – Česká republika – historie, současnost, vinařský zákon
  6.  Lekce – Česká republika – vinařské oblasti a podpoblasti
  7.  Lekce – Česká republika – typické odrůdy

Praktická část – intenzivní seminář (8 hodin) pod vedením lektora z řad špičkových sommelierů

Lektor s Vámi podrobně projde všechny lekce. Prakticky budete procvičovat degustaci na 15ti vzorcích špičkových vín. Prakticky si vyzkoušíte servis vín včetně dekantace. Snoubení vína a pokrmů si vyzkoušíte s osmi druhy sýrů.

Tím, že budete již teoreticky připraveni, budete vědomosti prohlubovat a lépe si vše zapamatujete.

Neděle – kurz Réva vinná a víno

Teoretická část – online skripta a autotesty k procvičení, nastudujete předem z pohodlí domova, skripta Vám zůstávají k dispozici

  1. Lekce - Historie révy vinné
  2. Lekce - Pěstování révy vinné – terroir, geologie, réva vinná botanicky, vegetativní cyklus révy vinné (praktická prezentace ve vinici)
  3. Lekce - Odrůdy révy vinné – nejvýznamnější moštové odrůdy révy vinné – bílé a modré
  4. Lekce - Výroba vína – od sklizně po lahvování (praktická prezentace ve vinařství)
  5. Lekce - Nedostatky, vady, choroby vína
 

Praktická část – intenzivní seminář (8 hodin) pod vedením lektora z řad špičkových sommelierů.

Lektor s Vámi podrobně projde všechny lekce s praktickými radami.

Detailně Vás seznámí s nejpěstovanějšími odrůdami světa včetně degustace celkem 8mi jedinečných zahraničních vín. Pomocí praktického procvičení získáte informace o nejčastějších vadách a chorobách vína. Součástí je také a exkurze ve vinařství a vinici, kde se budete věnovat výrobě vína a pěstování révy vinné.

Jak probíhá kurz

Kurz obsahuje dva jednodenní intenzivní semináře (praktické lekce) pod vedením našeho lektora z řad špičkových sommelierů.

Na semináře se teoreticky připravíte v klidu domova. Pročtete si studijní materiály, které Vám máte k dispozici ve studijním prostředí na www.vinarskyinstitut.cz . Látku si procvičíte pomocí testů ve studijním prostředí. Přístupy do studijního prostředí obdržíte po zaplacení.

Na kurz tak přicházíte již teoreticky připraveni a můžete se zcela věnovat výkladu lektora, praktickým dovednostem  a degustaci. Je to forma studia, která se osvědčila. Ke skriptům a testům máte kdykoli v budoucnu přístup k osvěžení látky.

Kurz je zakončen závěrečnou zkouškou formou písemného testu.

Po úspěšném složení zkoušky obdržíte Osvědčení o absolvování, podepsané lektorem kurzu, prezidentem Asociace sommelierů ČR a ředitelem Vinařského Institutu. Pokud zkoušku nesložíte, můžete přijít zdarma napsat znovu test na kterýkoli další kurz.

Zkouška není povinná, můžete kurz absolvovat i bez ní.

Součástí kurzu je :

  •     kurz Základy sommelierství, vína a vinařství ČR
  •     kurz Réva vinná a víno
  •     1 x ubytování v penzionu, nebo hotelu (*** penzion hotelového typu, nebo **** hotel)
  •     1 x snídaně
  •     2 x 2 - chodový oběd
  •     1 x 2 - chodová večeře (snoubení pokrmu a vína) – ke každému chodu degustační vzorek vína
  •     degustace 8 vzorků vín s odborným výkladem sommelierem společnosti, neutralizační sousto (pečivo, sýr)
  •     exkurze ve vinařství s odborným výkladem enologem společnosti včetně ukázky vinice

Co vám kurz přinese

Milovníci vína z řad laické veřejnosti získají základní znalosti, které jim pomohou si víno sami či s přáteli lépe vychutnat, budou umět erudovaně  nakoupit  víno jak ve vinotékách, tak v gastronomických zařízeních, dále pak získají základní povědomí o pěstování révy vinné, výrobě vína, chorobách a vadách vína. Kurz je ideální vstupenkou do světa vína a vinné kultury.

Personál gastronomických zařízení a vinoték se naučí víno lépe prezentovat a tím i lépe prodávat. Již po absolvování prvního kurzu (Základy sommelierství, vína a vinařství ČR ) získá větší jistotu nejen v prodeji vína, ale také pokrmů, které se s vínem snoubí. Díky kurzu Réva vinná a víno se naučí lépe rozpoznávat vady a choroby vína, s kterými se běžně ve své praxi střetává, získá hlubší informace o nejpěstovanějších odrůdách světa a získá komplexnější informace o pěstování révy vinné a výrobě vína.


Pro ty, kteří chtějí absolvovat celý Studijní program SOMMELIER, je to první a druhý stupeň k cíli.


Oběma skupinám absolventů přinese kurz pod vedením špičkového sommelieraspojený s pobytem přímo ve vinařství jistě nevšední zážitek.

Termíny kurzů

Termíny a místa konání nejbližších kurzů:

Kurzy probíhají celoročně ve Velkých Pavlovicích, Mikulově, velkých Bílovicích  a dalších vinařstvích ČR. Aktuální termíny a místa jsou vypisovány na tři měsíce dopředu. Pokud se z již objednaného kurzu odhlásíte a vypsaný termín Vám nevyhovuje, vyčkejte na vypsání dalších termínů.

28. 10. 2017 9:00 - 29. 10. 2017 18:00

Počet míst: 30
Termín: 28. 10. 2017 9:00 - 29. 10. 2017 18:00
Místo: Penzion André, Pod Břehy 565, Velké Pavlovice

25. 11. 2017 9:00 - 26. 11. 2017 17:00

Počet míst: 30
Termín: 25. 11. 2017 9:00 - 26. 11. 2017 17:00
Místo: Penzion André, Pod Břehy 565, Velké Pavlovice

Jak se přihlásit

Krok č. 1  Vyberte si termín a místo kurzu.

Krok č. 2  Objednejte kurz.

Krok č. 3  Po zaplacení vám zašleme přihlašovací údaje pro váš studijní účet

Krok č. 4 Pomocí přihlašovacích údajů vstoupíte do svého studijního účtu, kde naleznete skripta k oběma kurzům a autotesty k procvičení. Můžete se tak v klidu začít připravovat na kurz 

Pokud Vám termín přestane vyhovovat, můžete jej ve svém studijním účtu změnit – bezplatně 14 dnů před kurzem.

Pokud máte dárkový poukaz, kontaktujete manažera vzdělávání (vše je uvedeno na dárkovém poukazu) a ten Vám zašle přihlašovací údaje pro Váš studijní účet a přihlásí vás na vámi požadovaný termín.

Praktické rady

Kurzy Vinařského Institutu absolvovalo více než 3.600 absolventů a proto si vám dovolujeme nabídnout pár odpovědí na časté otázky našich studentů.

Proč se mám připravovat předem ?

Vyplatí se věnovat pár chvil času k pročtení skript a vyzkoušení znalostí pomocí testů (tyto jen pro Vás, nikde se výsledky neukládají). Na samotný kurz s lektorem přicházíte teoreticky připraveni a můžete se plně věnovat praktickým dovednostem a výkladu plnému poznatků z praxe. Znalosti Vám zůstávají ukotveny v paměti na dlouhou dobu. Tato forma studia je vyzkoušená a osvědčila se.

Co když se předem nepřipravím, nestíhám ?

I tuto variantu někteří studenti volí. Absolvují praktickou část kurzu s lektorem, nepíší závěrečnou zkoušku. Potom si prostudují skripta a ověří znalosti pomocí testů a bezplatně absolvují závěrečnou zkoušku na některém z dalších kurzů.

Nechci skládat závěrečnou zkoušku, můžu kurz absolvovat ?

Závěrečná zkouška není povinná. Můžete kurz absolvovat i bez ní. Načerpané znalosti vám nikdo nevezme a samotný kurz pod vedením sommelierských špiček je zážitkem. Skripta Vám zůstávají k dispozici a také přístup do studijního účtu. Nezískáte Osvědčení o absolvování.

Přihlásil jsem se na kurz a termín mně přestal vyhovovat

Ve vašem studijním účtu se přehlásíte na jiný termín (14 dnů dopředu bezplatně, v případě nemoci či nenadálé události vyhovíme s přehlášením bezplatně i v kratší době před kurzem).

Základní cena kurzu je

6 603 bez DPH

(7 990 s DPH)

Navíc můžete získat celoroční předplatné časopisu Wine a degustation za 300,-Kč (ušetříte 590,-Kč)

 

 

Nemusíte se bát obtížnosti vinařských kurzů, není to nic složitého, samozřejmě se můžete na každý sommeliérský kurz předem teoreticky připravit ve studijním prostředí na našem webu.